Ziekenhuizen positief over updates van relevante COVID-19 informatie
Een dagelijkse update van alle relevante, wetenschappelijke informatie over COVID-19: een team van de afdeling KEMTA van het Maastricht UMC+ nam hier vroeg in de coronacrisis het initiatief voor.
“Ons eerste doel was het ontlasten van zorgverleners en beleidsmakers; zij hoefden nu niet zelf op zoek te gaan naar die informatie. Ziekenhuizen zijn heel positief over de updates”,
zegt Sander van Kuijk.
Hij is klinisch epidemioloog bij KEMTA (Klinische Epidemiologie en Medical Technology Assessment) en een van de leden van het team.
“Al heel vroeg in de uitbraak van het coronavirus heeft het ziekenhuis besloten om alle medewerkers die geen patiëntenzorg verlenen, thuis te laten werken. Dat gold dus ook voor ons. Ik en enkele collega’s hebben toen besloten om niet enkel verder te gaan met ons dagelijks werk, maar ons ook te richten op het inventariseren en actualiseren van de wereldwijde kennis over COVID-19. Die kennis kan artsen en beleidsmakers helpen om de zorg voor deze patiënten op een hoog peil te brengen, want dat is waar zij continu mee bezig zijn.”
Dit past goed bij de functie van KEMTA, vertelt Sander van Kuijk.
“Wij doen wetenschappelijk onderzoek dat bedoeld is om het ziekenhuis te faciliteren. En daarin werken we nauw samen met artsen en andere zorgverleners.”
Voor de dagelijkse update ging het team op zoek naar alle mogelijke gegevens over de kenmerken van de nieuwe ziekte. Zoals: welke mensen lopen het meeste risico om ziek te worden, wie lopen het meeste risico om te overlijden, welke behandelingen werken goed en welke juiste niet.
“Door die kennis kunnen artsen beter een diagnose stellen en de juiste behandeling bieden”,
zegt Sander van Kuijk, die samenwerkt met Bram Ramaekers, Lloyd Brandts, Merel Kimman, Andrea Peeters, Manuela Joore en Yvonne van Eijk.
“Zelf ben ik daarnaast aan de slag gegaan met het bijhouden van landelijke cijfers over aantallen positieve testen, ziekenhuisopnames en IC opnames, om prognoses te kunnen geven over de ontwikkeling van de crisis. Op basis daarvan kunnen beleidsmakers dan weer beslissingen nemen.”
Drie maanden lang hield het team dagelijks een update bij van de gegevens, de evidence summary genoemd: een overzicht van databronnen, richtlijnen en literatuur over het coronavirus/COVID-19, achtergrondinformatie, overzicht van studies, en (links naar) evidence summaries en reviews, alsmede predicties van patiënten aantallen.
“Inmiddels passen we de gegevens een keer in de week aan. We krijgen veel positieve reacties op de updates, ook van andere ziekenhuizen in de omgeving. Zij zijn blij dat ze deze zoektocht niet zelf hebben hoeven inzetten.”
De update is toegankelijk via de website van KEMTA en zo beschikbaar voor iedereen.
“Het is mooi dat we als afdeling hebben laten zien dat we in een crisis snel kunnen veranderen. En dat we heel actief kunnen bijdragen door relevante informatie aan te reiken. Hopelijk heeft dit bijgedragen aan het beter inrichten van de zorg voor deze patiënten.”
Comments are closed.