Van Teler naar tafel op de gezonde basisschool
De gezonde lunch vormt een belangrijk onderdeel van het programma De Gezonde Basisschool van de Toekomst (GBvdT). Zuid-Limburg telt inmiddels elf basisscholen die dit programma uitvoeren of er mee willen beginnen. In het plan van ‘Teler naar tafel’ werkt een groot aantal partijen in de regio samen aan een meer duurzame lunch, met als uitgangspunt: zo veel mogelijk lokale producten.
Het is een treffend voorbeeld van de verbinding van de agrarische sector met de volksgezondheid. Zo waren betrokken partijen op 23 juni in Roermond tijdens een expertmeeting bijeen om te bespreken hoe zij de duurzame, gezonde lunch handen en voeten kunnen geven. Naast de partners van de GBvdT, zoals Movare en de kinderopvang, waren ook een groot aantal agrarische- en voedingspartners vertegenwoordigd, zoals: de LLTB, Royal ZON, de fruitveiling Margraten, Sodexo en Daily Fresh Food. Verder waren de gedeputeerden Hubert Mackus en Robert Housmans aanwezig; de Provincie Limburg ondersteunt de beweging. Dat geldt ook voor de Rabobank, die eveneens vertegenwoordigd was, evenals de Academische Werkplaats Publieke Gezondheid Limburg, de HAS en Brightlands Instituut BISCI dat zich richt op de logistiek.
Tijdens de bijeenkomst bleek dat de aanwezigen enthousiast zijn over het idee om telers en boeren in de regio meer te betrekken bij de gezonde lunch op de scholen: zo veel mogelijk seizoensgebonden groenten en fruit uit de regio, dat is nu het streven. Logistiek gezien is dat een stuk duurzamer. Tijdens de 23ste werd verder duidelijk dat het nodig is om experts in de logistiek en voedselveiligheid bij het plan te betrekken. Dan kan daadwerkelijk een omslag worden gemaakt naar de duurzame en gezonde lunch. De komende periode gaan deelnemers in werkgroepen aan de slag om de ideeën verder uit te werken.
Comments are closed.