Samenwerking Huisartsgeneeskunde en Infectieziekten GGD werpt zijn vruchten af

nieuwsbrief-oktober-afbeelding-nieuwsbericht-3De samenwerking van de vakgroep Huisartsgeneeskunde van de Universiteit Maastricht met de GGD Zuid Limburg (Infectieziekten) begint duidelijk zijn vruchten af te werpen.

Daar zijn inmiddels verschillende voorbeelden van”, zegt Jochen Cals.

Hij combineert zijn werk als huisarts in Sittard met het onderzoek bij de vakgroep.Als voorbeeld noemt hij een groot project gericht op hepatitis C waarin lokale huisartsen in Heerlen en Maastricht samenwerkten met de GGD-afdeling Seksuele Gezondheid, Infectieziekten en Milieu (SIM).

Dankzij die samenwerking is het gelukt om meer dan vijftig procent van de mensen tussen de 50 en 70 jaar te onderzoeken op deze vaak verborgen infectie. Zo’n percentage zou je bij een andere benaderingsmethode nooit halen”, zegt Jochen Cals.

Hij vertelt dat huisartsen zich vooral richten op de behandeling en het voorlichten van mensen die klachten hebben als het gevolg van een infectieziekte.

Als huisarts ben je veel minder bezig met specifieke ziekteverwekkers of uitbraken van infectieziekten in de regio. De GGD doet dat wel en adviseert huisartsen hierin. Door ook in het wetenschappelijk onderzoek meer samen te werken, kunnen we zinvolle databronnen combineren en van elkaars ‘spreekkamer’ leren.”

De samenwerking werd opgezet door Jochen Cals en Nicole Dukers en Christian Hoebe van SIM. Zelf is Jochen Cals binnen de vakgroep onderzoeksleider op het gebied van infectieziekten.

“Ik vind het heel belangrijk om daarin een brug te slaan naar andere disciplines, zoals de GGD en het ziekenhuis. Juist omdat we infectieziekten per definitie multidisciplinair moeten benaderen. Verder probeer ik vanuit mijn positie als huisarts na te denken welke opbrengsten uit het wetenschappelijk onderzoek bruikbaar zijn om het werk in de spreekkamer te verbeteren. Zo onderzoeken we op dit moment of het zinvol is om innovatieve SOA testmethodes die de GGD ontwikkeld heeft, ook bij de huisarts in te zetten. Want de huisarts doet de meeste diagnostiek van seksueel overdraagbare aandoeningen.”

Lees meer over enkele onderzoeken die de samenwerking heeft opgeleverd.