Onderzoek naar gezondheidsrisico’s antibiotica resistentie onder reizigers

Reizigers naar landen als India en Vietnam nemen in veel gevallen antibiotica resistente bacteriën mee naar huis. De vraag is welke gezondheidsrisico’s dit met zich meeneemt. De afdeling Medische Microbiologie van het Maastricht UMC+ doet hier onderzoek naar, samen met de GGD Zuid Limburg.

“Als we een duidelijk beeld van de risico’s hebben, weten we hoe we reizigers kunnen adviseren en of dat nodig is”,

zegt Petra Wolffs.

Zij is medisch moleculair microbioloog van de afdeling medische microbiologie van het MUMC+. Deze afdeling werkt al jaren nauw samen met de afdeling Seksuele Gezondheid, Infectieziekten en Milieu (SIM) van de GGD. Zo werd uitgebreid onderzoek gedaan naar het oplopen van antibiotica resistente bacteriën in het buitenland. Dat gebeurde in diverse studies, onder andere in een Nederlandse multi-center studie. Hierin werden in samenwerking met UMC’s in Rotterdam en Amsterdam, travel clinics en de GGD Zuid Limburg enkele duizenden reizigers gevolgd.

“Er zijn landen waarvan we weten dat er veel bacteriën voorkomen die resistent zijn tegen antibiotica. Vietnam en India zijn daar goede voorbeelden van. En in Europa komt het in vergelijking met Nederland en Scandinavië bijvoorbeeld weer meer voor in landen als Turkije en Griekenland”,

vertelt Petra Wolffs. Reizigers nemen de resistente bacteriën nogal eens mee terug naar huis, in hun darmen. De kans daar op is in een land als India 50 tot 75 procent. Eerder onderzoek van MUMC+ en GGD toont aan dat de meeste reizigers die bacteriën na een korte tijd weer kwijt zijn, maar ongeveer tien procent heeft ze na een jaar nog. De vraag is hoe schadelijk dat voor de gezondheid is, ook omdat uit onderzoek is gebleken dat de resistente bacteriën in staat zijn de resistentie uit te wisselen met andere mogelijk ziekmakende bacteriën.

“Dat vergroot het risico dat je bij een eventuele infectie moeilijk met antibiotica bent te behandelen.”

In het onderzoek dat GGD en MUMC+ nu doen, proberen Petra Wolffs en haar collega’s een aantal vragen te beantwoorden. Zo willen ze graag weten of het gedrag van reizigers de kans op het oplopen van resistente bacteriën beïnvloedt.

“Het lijkt er in ieder geval op dat die kans groter is naarmate je meer met de omgeving in contact komt. Wie zijn vijfsterrenhotel niet verlaat, loopt minder risico dan iemand die bijvoorbeeld bij straattentjes eet.”

Verder willen de onderzoekers weten in hoeverre resistente bacteriën na terugkeer met andere mensen in de omgeving uitgewisseld worden.

“Dat willen we gaan onderzoeken door zakenreizigers te volgen. Die reizen doorgaans alleen en dan kunnen we zien wat er na terugkeer gebeurt met hun omgeving als zij resistente bacteriën hebben opgelopen. Verder is het de vraag hoe groot de kans is dat reizigers na terugkeer daadwerkelijk ziek worden. Pas als we die vragen beantwoord hebben, kunnen we reizigers eventueel gericht adviseren.”