Contact: 0031 88 880 51 79 - academischewerkplaats@ggdzl.nl

Volker Hackert

Infectieziekten hebben de uit Duitsland afkomstige Volker Hackert altijd geboeid, evenals het wetenschappelijk onderzoek. Toen hij nog als academisch geschoold vertaler en editor bij een diagnosticafabrikant werkte, kwam hij al in aanraking met testen waarmee ziekteverwekkers in beeld worden gebracht. Later zou hij zijn studie geneeskunde in Nederland combineren met een studie klinische epidemiologie, om vervolgens zijn coschappen met wetenschappelijk onderzoek af te wisselen. Uiteindelijk specialiseerde hij zich als arts infectieziekten en solliciteerde hij in 2009 bewust op een baan in Zuid-Limburg.

“Ik wilde het werk als arts combineren met het onderzoek naar infectieziekten en Zuid-Limburg heeft op dat gebied een uitstekende naam opgebouwd.”

In zijn dubbelrol als arts en onderzoeker was Volker Hackert vanaf het begin betrokken bij de uitbraak van Q-koorts op een melkgeitenboerderij in Voerendaal in 2009. Bij die uitbraak werden vijftig mensen ziek die op de boerderij waren geweest. Daarnaast werden nog eens tweehonderd mensen in de regio ziek.

“In tegenstelling tot Noord-Brabant was hier sprake van slechts één besmettingshaard”, vertelt Volker Hackert. “Dat stelt ons in staat te onderzoeken hoe de bacterie zich bij een uitbraak gedraagt. We gaan in kaart brengen hoe de bacterie zich verspreidt, hoe snel dat gebeurt, hoe ver de besmetting reikt en wie er worden besmet.”

Samen met Duitse onderzoekers gaat hij bovendien kijken in hoeverre er sprake is geweest van een grensoverschrijdende uitbraak. Daarnaast wordt in de regio ook de stijging van het aantal mensen dat ooit met de bacterie in aanraking is geweest, in kaart gebracht.

“Uiteindelijk hopen we de situatie bij een uitbraak in de toekomst beter in te kunnen schatten, zodat we adequate maatregelen kunnen treffen om verspreiding tegen te gaan.”

Volker Hackert

Arts infectiebestrijding en promovendus GGD-UM

Leren van de Q-koorts epidemie in Zuid-Limburg

Stats

Promovendus
GGD Zuid Limburg
Het Overloon 2, 6411 TE Heerlen
E volker.hackert@ggdzl.nl
T (088) 880 52 82

Social

Back to Top