Rachelle Meisters
Net zoals de rest van Nederland wordt Limburg steeds gezonder. Dit valt onder meer af te leiden uit de levensverwachting die hoog is en nog steeds toeneemt. Ten opzichte van andere Nederlanders zijn Limburgers, en met name Zuid Limburgers, echter veelal ongezonder en leven ze ongeveer een jaar korter. Het is nog niet gelukt om die gezondheidsachterstand in te lopen. Het aantal volwassen inwoners dat aangeeft in goede gezondheid te verkeren is bijna 10% lager dan het Nederlands gemiddelde.
Deze gezondheidsachterstand werd naar aanleiding van een motie van de Provinciale Staten onderzocht door GGD Zuid Limburg en leidde tot het onderzoeksrapport ‘Op zoek naar de Limburg factor’. De aanbevelingen uit het onderzoek hadden met name betrekking op de thema’s onderwijs, arbeid en jeugd. Deze hebben bijgedragen aan de invulling van Sociale Agenda van Limburg 2025, waarin de Provincie aangeeft een trendbreuk te willen realiseren. Om te monitoren of Limburg de juiste koers vaart werken de Universiteit van Maastricht en GGD Zuid Limburg/Academische Werkplaats Publieke Gezondheid samen aan een beschrijvende evaluatiestudie.
Rachelle Meisters studeerde International Business aan de Universiteit van Maastricht van 2010-2014. Na haar studies werkte ze voor een commerciële organisatie op het gebied van de Limburgse arbeidsmarkt. Daarna als beleidsmedewerker arbeidsmarkt voor een Limburgse gemeente. Arbeidsmarktbeleid valt binnen een breder sociaal domein. Zelf onderzoek doen, het sociaal domein én de Limburgse situatie zijn grote interesses voor Rachelle, waardoor ze graag deze nieuwe uitdaging aan ging. Per 14 augustus 2017 is zij begonnen als junior onderzoeker voor het project van de Universiteit van Maastricht en GGD Zuid Limburg/Academische Werkplaats Publieke Gezondheid.
Binnen het project zal ze grote, bestaande data bestanden analyseren die betrekking hebben op gezondheid, gezondheidskosten, onderwijs, (arbeids)participatie, inkomen, opvoeding en sociaal kapitaal. De situatie in Limburg wordt vanaf het jaar 2012 vergeleken met het Nederlands gemiddelde, en waar mogelijk met de regio Oost-Groningen en Rotterdam. Dit omdat er verwacht wordt dat deze regio’s vergelijkbare populaties en/of sociale problematieken kennen. Het project zal begin 2018 een integrale nul-/effectmeting opleveren ten behoeve van de Sociale Agenda van de Provincie Limburg.

Rachelle Meister
Integrale (nul-/effect)meting in 2018 van de Sociale Agenda Limburg 2025 van de Provincie Limburg
Stats
Duboisdomein 30, Kamer 0.043
PO Box 616
6200 MD Maastricht
E r.meisters@maastrichtuniversity.nl
T 043 388 16 91