Contact: 0031 88 880 51 70 - academischewerkplaats@ggdzl.nl

Dave van Kann

Het groeiend probleem van kinderen die te weinig bewegen en steeds vaker kampen met overgewicht, boeide Dave van Kann al als masterstudent Gezondheidsbevordering. In zijn afstudeerscriptie ging hij uitgebreid in op het beweeggedrag van jonge kinderen in relatie tot hun sociale en fysieke omgeving. Zijn promotieonderzoek binnen het project Active Living sluit daar heel goed bij aan, zegt hij. Dat onderzoek draait immers om de vraag hoe basisschoolleerlingen gestimuleerd kunnen worden om meer te bewegen en vaker fietsend of lopend naar school te gaan.

“Het grote voordeel van dit onderzoek vind ik de relatie van wetenschap met de praktijk. Dat was ook de reden om mijn baan bij Gezondheidsbevordering in te ruilen voor een promotieonderzoek bij de Academische Werkplaats.”

In zijn onderzoek wil hij in kaart brengen welke aanpassingen van het schoolplein en de omgeving van de school kinderen kunnen aanzetten tot meer beweging.

“We willen weten welke prikkels werken.”

Het onderzoek richt zich op de leerlingen van groep 6, 7 en 8 van 20 basisscholen in Zuid Limburg. Het gaat om scholen in sociaal zwakkere wijken, omdat de problemen hier vaak groter zijn. De fysieke en sociale omgeving van de kinderen op de helft van de scholen zal veranderen. Daarnaast gaat TNO de kinderen uitrusten met stappentellers en GPS systemen.

“Door de data van stappentellers en GPS systemen te combineren, kunnen we straks precies zien waar en wanneer kinderen eventueel meer zijn gaan bewegen.”

Kinderen van de andere helft van de scholen worden ter controle eveneens op deze wijze gevolgd, maar hun sociale en fysieke omgeving zal niet worden aangepast.

Dave van Kann benadrukt dat hij regelmatig zelf met de doelgroep in contact wil treden en onder anderen ouders nadrukkelijk bij het onderzoek wil betrekken.

“Ouders en leerlingen weten immers zelf vaak het beste waar zij behoefte aan hebben en welke aanpassingen in hun sociale en fysieke omgeving zouden kunnen stimuleren tot meer beweging.”

Dave van Kann

Hoe kunnen we kinderen stimuleren om meer te bewegen?

Stats

Gepromoveerd
Van Kann DHH, Kremers SPJ, Gubbels JS, Bartelink NHM, de Vries SI, de Vries NK, Jansen MWJ. The Association Between the Physical Environment of Primary Schools and Active School Transport. Environment and Behavior (2014) DOI: 10.1177/0013916513519644Download
Department of Health Promotion
Maastricht University en Fontys Sporthogeschool
E d.vankann@maastrichtuniversity.nl
T (043) 388 42 74

Social

Back to Top